Byggeri
2 mins read

Bæredygtigt byggeri - det offentlige halter bagud

11/12/2024, 12:53
Portræt af professor ved Aarhus Universitet, Annabeth Aagaard
Annabeth Aagaard er professor (ph.d., cand.merc.) på Aarhus Universitet, hvor hun forsker i bæredygtig og digital forretningsudvikling, innovation og transformation. Hun har over 20 års erfaring som strategisk rådgiver for danske virksomheder og bestyrelser.
Agner Clausen Agner Clausen
Like 0

Byggebranchen står for henved en tredjedel af Danmarks samlede CO2-udledning. Og byggeriet er også en belastning for miljøet i en bredere forstand; biodiversitet, ressourceknaphed, osv. Det er derfor ikke underligt, at der er meget fokus på, at byggeriet skal blive mere bæredygtigt og at visse pilotprojekter får meget fokus. Men Annabeth Aagaard, der professor (ph.d., cand.merc.) på Aarhus Universitet, hvor hun forsker i bæredygtig og digital forretningsudvikling, innovation og transformation, peger på, at man på ét område halter bagud, nemlig den offentlige sektor.

Læs også: Første svanemærkede renovering i Jylland

Hun nævner teknologiske fremskridt der er gjort og den viden som forskellige fonde, organisationer og universiteter har bidraget til, men lægger til:

“Byggeriet spiller en central rolle i den grønne omstilling. Branchen står for ca. 30 pct. af Danmarks CO₂-udledning ifølge Dansk Standard, og tal fra Miljøstyrelsen viser, at der produceres 5 mio. ton bygge- og anlægsaffald i Danmark om året, men at det i dag kun er 36 pct. af det, der genbruges. Disse tal understreger, hvorfor omstillingen til bæredygtigt byggeri er en af de vigtigste opgaver for både samfundet og industrien.”

Hun mener at et tiltag fra det offentlige Danmark, ville kunne blive en game changer, når det kommer til omstillingen til mere bæredygtigt byggeri.

“På trods af de mange gode eksempler på bæredygtigt byggeri er der fortsat udfordringer med at implementere løsninger bredt. Særligt i det offentlige er der stadig et stykke vej at gå. En analyse fra DI viser, at ni ud af 10 kommuner har fokus på klima- og miljøhensyn i deres indkøb, men kun 14 kommuner har konkrete målsætninger. 

Læs også: Nrep har fundet entreprenør til 12.800 kvadratmeter stort træbyggeri

Offentlig byggeri kan blive en drivkraft for bæredygtighed. Ved at bygge efter cirkulære principper kan det skabe stor efterspørgsel og gøre bæredygtige løsninger økonomisk konkurrencedygtige for alle.”

Ifølge Annabeth Aagaard ligger løsningen i et udvidet samarbejde mellem spillere i byggebranchen samt med offentlige myndigheder, fonder og universiteter.

“Gennem partnerskaber mellem byggeribranchen, kommuner, universiteter, fonde og filantropiske aktører kan der skabes bæredygtige og økonomisk tilgængelige løsninger samt ny viden og målrettet uddannelse af fremtidens fagfolk til gavn for dansk byggeris grønne omstilling og globale konkurrenceevne.”

Læs kommentaren på Jyllands Posten.

#aarhus universitet #annabeth aagaard #di byggeri #kommuner
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0