Det er ikke ved størrelsen de nye Realdania By & Bygs MiniCO2 Etagehuse udmærker sig. Men beboelsesejendommene er pilotprojekter i forhold til, hvordan med eksisterende teknologi og ved hjælp af enkle kneb, kan reducere klimaaftrykket ved byggeri med henholdsvis træ, tegl og beton.
Bolighuset af træ står allerede, og nu kaster projektholdet sig over byggeriet af betonhuset.
Beton er jo den helt store synder, når det kommer til klimaaftryk. Reduktionen af CO2-udledningen ved betonbyggeriet opnås ved tre forskellige tiltag.
Ved at lave meget nøjagtige beregninger, kan man begrænse materialeforbruget. Projektchef i Realdania By & Byg, Jørgen Søndermark, forklarer:
– Når man arbejder med standarder, kan man nemt komme til at bruge for meget materiale, så det har vi undgået. Vores ingeniør har i stedet sat sig ned og regnet på, hvor lidt materiale vi kan nøjes med. Det har blandt andet resulteret i nogle elegante, slanke søjler, som man vil kunne se fritlagt i det færdige hus.
Typisk støbes elementer, som for eksempel en trappe, på en fabrik, hvorefter den transporteres til byggepladsen. For at kunne holde til transporten skal elementet have større styrke, end hvis den støbes på plads. Samtidig kan en trappe, som er støbt på stedet hærde længere, hvilket betyder, at man kan anvende mindre cement i betonen. Jørgen Søndermark belyser:
– Vores beregninger viser, at vi kan spare op til 70 procent CO2 ved at støbe trappen på stedet uden at det behøver at fordyre projektet markant. Tidsforbruget vil vokse for arbejderne på pladsen, men det behøver ikke at blive et problem. Vi skal bare planlægge ordentligt og komme i gang med at støbe trappen i god tid, så den kan stå og hærde på byggepladsen.
Sidst genbruger man ved byggeriet betonelementer fra Gellerupparken. Det var dog ikke oprindeligt planen at anvende genbrugselementer, men undervejs i planlægningen, så man et potentiale i genanvendelse.
– En del af konceptet for MiniCO2 Etagehusene er, at de skal bygges med almindelige hydevarer, og derfor var det vores udgangspunkt, at det ville forvirre billedet, hvis vi arbejdede med genbrugselementer. Men efterhånden som projektet er skredet frem, har vi indset, at der i dag er store mængder genbrugsbeton til rådighed for alle, men at der er et stort behov for viden om og ideer til, hvordan man kan anvende det i nybyggeri. Det vil vi rigtig gerne være med til at belyse, siger Jørgen Søndermark.
Planen er at tage de første spadestik her til foråret.
IndustryRadar Danmark
Lindhagensgatan 53
112 43 Stockholm, Sverige
Kundeservice: +468 – 400 22 620
Administrerende direktør: Oscar Lundberg
Redaktionschef: Myrna Whitaker
Ejer: IndustryRadar AB(SE), et uafhængigt,
(redaktionelt uafhængigt selskab)
Organisationsnummer: 559303-9182
[email protected]
Copyright iRadar.dk – 2025