Inden længe går de første skovfogeder på jagt efter 150 år gamle skovfyr, med de rigtige dimensioner til at fremstille tømmer til at genopbygge Børsen. Underdirektør i Dansk Erhverv Lars Daugaard Jepsen, afslører over for Berlingske Tidende, omfanget af det arbejde der ligger forude. Den fredede bygning brændte ned på nogle timer, men tager mindst fem år at genopbygge. Og der kræves færdigheder og byggematerialer ud over det sædvanlige.
En stor del af de 400 år gamle mursten fra brandtomten kan genanvendes, men der skal ud over disse bruges i alt 800.000 nye og håndlavede mursten. De nye mursten fra Lüneburg i Tyskland bliver først håndæltet og formet én ad gangen, derefter skal de tørre i en tørrelade og til sidst brændes i en kulfyret ringovn, så de får det rette rennæssanceudtryk.
En særlig krævende opgave bliver at fremskaffe tilstrækkeligt med tømmer til byggeriet. Man skal bruge skovfyr af samme kvalitet, som det der oprindeligt indgik i konstruktionen. Træerne som anvendtes dengang var 150 år gamle, da de blev fældet, og det er lignende træer man leder efter. De fleste træer vil man høste på Gotland. I det oprindelige byggeri anvendtes nemlig træer fra denne ø, som på Christian den fjerdes tid hørte til det danske rige. Kongen var i egen person på Gotland, for at sikre sig, at de bedste træer blev udvalgt til projektet.
Lars Daugaard Jepsen forklarer:
»Vi henter det i Sverige på grund af klimaet,« forklarer Lars Daugaard Jepsen.
Træer, der vokser i kolde områder vokser langsommere, og derfor bliver veden hårdere.
Planlægningen i forhold til fældning og tørring er kritisk. Hvis planen ikke skal skride, skal træerne fældes fra midten af januar og nogle uger frem.
»Det er helt afgørende. Får vi ikke fældet de første træer fra 15.–17. januar, så kommer vores tidsplan ikke til at holde,« siger Lars Daugaard Jepsen.
Læs også: 3D teknologi skal sikre bevaringsværdige bygninger
Han forklarer yderligere, at fældningen kommer til at foregå som plukhugst, hvor de udvalgte skovfyr bliver fældet enkeltvis mellem de andre træer i skovene.
»Vi skal helst have skaffet halvdelen af træerne de første fire uger,« forklarer Lars Daugaard:
»De skal tørre et halvt år, før vi kan komme i gang med det nederste bjælkelag i den nedbrændte del af bygningen til efterårsferien næste år.«
Lars Daugaard Jepsen kan ikke komme med et overslag over, hvad genopbygningen vil komme til at koste. Men der er ingen tvivl om at det bliver dyrt og kompliceret. At plukke gamle træer i Sverige og bestille 800.000 håndlavede sten i Tyskland er ikke just billigt. Lars Daugaard Jepsen kan fortælle, at en meters sandstensfigur koster 350.000 kroner. Man skal med andre ord tage den helt store tegnedreng frem. Men det helt eksakte estimat må vi vente på. Lars Daugaard Jepsen fortæller dog:
»Inden længe har vi et samlet budget og dermed også et bud.«
IndustryRadar Danmark
Lindhagensgatan 53
112 43 Stockholm, Sverige
Kundeservice: +468 – 400 22 620
Administrerende direktør: Oscar Lundberg
Redaktionschef: Myrna Whitaker
Ejer: IndustryRadar AB(SE), et uafhængigt,
(redaktionelt uafhængigt selskab)
Organisationsnummer: 559303-9182
[email protected]
Copyright iRadar.dk – 2025