Med den gældende lovgivning er det en god forretning at snyde med sikkerheden på byggepladsen og at gøre brug af illegal arbejdskraft. Det mener beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen.
– Vi kan se, at der i byggeriet er lommer, hvor der er farligt at arbejde, man snyder med løn, snyder med skattebetalinger, og hvor der ikke er styr på ting. De virksomheder, der rent faktisk har styr på det, bliver underbudt, og der er arbejdsliv, som vi slet ikke skal acceptere i Danmark, siger Ane Halsboe-Jørgensen.
Læs også: Asbestskandalen – Odsherred-firma udnyttede udsatte børn
Entreprenørstop
Ifølge ministeren hjælper det ikke at tage fat i problemet med fløjlshandsker. Derfor er ministeren på vej med en lov, der skal indføre det såkaldte entreprenørstop, som kan lamme en hel byggeplads, hvis der gentagende gange bliver konstateret lovbrud. Lovforslaget bliver fremsat i Folketinget i december, og entreprenørstoppet er blandt de ting, der bliver taget op, når ministeren og Folketingets Beskæftigelsesudvalg i dag mødes til en høring på Christiansborg.
Entreprenørstoppet skal gøre det muligt for Arbejdstilsynet at lukke byggepladser ned, hvis de gentagende gange oplever, at virksomheder på byggeriet overtræder arbejdsmiljølovgivningen.
Læs også: Arbejdstilsynet: I den her sag overgår virkeligheden fantasien
Som det er i dag, kan tilsynet kun begrænse den enkelte underleverandør, der overtræder reglerne.
– Hvis Arbejdstilsynet ser, at der er farligt arbejdsmiljø og gentagende gange siger, at der skal rettes op, men de ikke reagerer på myndighedernes påbud, er vi nødt til at sige, at det så er hovedentreprenørens ansvar, siger ministeren.
Delte meninger
Tiltaget har fået en blandet modtagelse. Hos Dansk Industri er man bekymret for, at loven rammer for mange uskyldige virksomheder, der ikke har begået lovbrud.
– Man kommer til at tilsidesætte grundlæggende retssikkerhedsmæssige principper, mener Mette Møller Nielsen, der er chef for Arbejdsmiljø og Byggeri. Hun tillægger:
– I Dansk Industri har vi den holdning, at der findes en række bøder og instrumenter til, hvis man overtræder lovgivningen. De er sådan set høje nok, og vi skal ikke bede om højere bøder eller andre virkemidler, der kan slå branchen oven i hovedet.
Hos Bygherreforeningen, der varetager bygherrernes interesser, er man dog helt på linje med beskæftigelsesministeren.
– Det er en god ide, at en entreprenør står på mål for sine underentreprenører, for det er længere nede i kæderne, at problemerne findes. Der er mange værktøjer, man kan bruge, men myndighederne skal også have flere muligheder for at gribe ind, når der er behov for det, siger politisk chef Jesper Malm.
IndustryRadar Danmark
Lindhagensgatan 53
112 43 Stockholm, Sverige
Kundeservice: +468 – 400 22 620
Administrerende direktør: Oscar Lundberg
Redaktionschef: Myrna Whitaker
Ejer: IndustryRadar AB(SE), et uafhængigt,
(redaktionelt uafhængigt selskab)
Organisationsnummer: 559303-9182
[email protected]
Copyright iRadar.dk – 2025