Når renoveringen af Hovedbanegården går af stablen i 2026, er målet at gøre banegården mere åben og imødekommende. Der foretages ændringer, som skal gøre det tryggere at færdes på stationen og i stationsområdet. Faciliteterne for de rejsende vil få højeste prioritet. Det skal være lettere at orientere sig og få de informationer, man behøver for en gnidningsløs rejse. Og så skal ventesalens smukke arkitektur blive mere synlig.
Direktør i DSB Ejendomme, Lars Gøtke, forklarer:
”Moderniseringen af Københavns Hovedbanegård vil betyde, at rejsende kommer til at møde en meget mere åben og overskuelig rejsehal, hvor de har nemmere ved at orientere sig, hvis du skal købe billetter og finde information. Det vil også bidrage til en mere attraktiv bydel og sammenhæng mellem hovedbanegården og Vesterbro. Vi ser frem til at moderniseringen går i gang, og at det gennemføres med mindst mulige gener for vores kunder”.
Men et andet formål med ansigtsløftningen er også at forberede Hovedbanegården for øget trafik i fremtiden. Elevatorerne skal reorganiseres, skiltningen forbedres og så vil åbenheden, og det at den del af rejsehallen der vender ud mod nedgangene til perronerne vil være viet helt til de rejsende, føre til, at stationen skal kunne håndtere et større passager-flow.
Læs også: Facelift til 250 millioner
For man venter, at antallet af rejsende vil øge i årene frem over, blandt andet fordi Hovedbanegården vil blive koblet til den nye metrolinje M5, som er i planlægningsfasen. I forbindelse med den nye linje, vil der blive bygget yderligere en metrostation i tilknytning til Hovedbanegården, ud over den der allerede findes.
Københavns Hovedbanegård er fredet, hvilket stiller særlige krav til de arkitektoniske løsninger. Projektet bliver derfor udviklet i tæt dialog med Slots- og Kulturstyrelsen, for at sikre bevarelse af de historiske og kulturelle værdier, samtidig med at der skabes en moderne og funktionel station.
Læs også: Københavns nye metrolinje M5 er sendt i høring
”Det er komplekst at ombygge en banegård, der er i drift og har over 100.000 passagerer igennem hver dag. For at sikre en effektiv byggeproces, der optager mindst mulig plads, skal udførslen konstant tænkes ind i projektet ned til mindste til detalje. Vi skal samtidig finde løsninger, der respekterer fredningsværdier og Hovedbanegårdens kulturarv”, udtaler rådgiverteamets projektleder, Mads Beltov Carlsen fra Artelia, der har rollen som projektets totalrådgiver.
Læs også: Hvorfor gik det ikke galt?
Foruden Artelia vil Gottlieb Paludan Architects stå i spidsen for moderniseringen. Drachmann Arkitekter og ingeniørvirksomheden AFRY komplementerer rådgivningsteamet.
Design- og projekteringsarbejdet er i gang og byggearbejderne forventes at begynde i løbet af 2026.
IndustryRadar Danmark
Lindhagensgatan 53
112 43 Stockholm, Sverige
Kundeservice: +468 – 400 22 620
Administrerende direktør: Oscar Lundberg
Redaktionschef: Myrna Whitaker
Ejer: IndustryRadar AB(SE), et uafhængigt,
(redaktionelt uafhængigt selskab)
Organisationsnummer: 559303-9182
[email protected]
Copyright iRadar.dk – 2025