Byggeri
3 mins read

Genbrug! Opsigtvækkende DAC-udstilling

22/04/2025, 10:43
Højhuset TRÆ i Aarhus' Sydhavn.
Højhuset TRÆ i Aarhus' Sydhavn. Bygningen er Danmarks højeste træhus. Facaden er beklædt med genbrugte og kasserede metalplader. Foto: DR

Det er ikke en hemmelighed, at byggeriet er en af de store synder, når det kommer til overforbrug af jorden ressourcer og CO2-udledning.

Drop smid-væk-mentaliteten

Derfor sætter DAC i en ny udstilling fingeren på netop denne problematik. For der er, ifølge centret meget der kan gøres. Men tankegangen skal forandres, og det dur ikke udelukkende at vælge løsninger ud fra hvad der er billigst her og nu.

Læs også: Træbyggeri – muligheder og benspænd

“Vi er nødt til at gøre op med idéen om, at nyt altid er bedre. Byggesektoren er en af verdens største forbrugere af råstoffer, og samtidig en af de største producenter af affald. Det handler om at passe på det, vi allerede har skabt, genfinde værdien i det vi plejer at smide ud og bruge det – igen og igen. Det handler ikke om at give afkald, men om at skabe på en ny måde, at begynde at holde af ting på en anden måde, og måske endda foretrække ting man ellers ville have overset eller afvist”, siger seniorkurator Victoria Diemer Bennetzen i en pressemeddelelse.

Læs også: 50 år gamle betonelementer genbruges i nyt byggeri

Ingen kompromis

Anvender man genbrugsmaterialer, behøver man hverken at gå på kompromis med kvaliteten eller æstetikken. Udstillingen giver mange eksempler på, at det allerede findes en del bygninger, hvor man har valgt at renovere og anvende genbrugsmateriale, med fokus på æstetik, i stedet for at rive stedet ned. At genbruge er i disse eksempler ikke et kompromis, men et bevidst valg. Materialevalget giver disse bygninger en unik stemning, som ikke opnås ved at bruge nye standardmaterialer.

Eksempler

De eksempler der her peges på er Thoravej 29 i Københavns Nordvest-kvarter, der blev opført til pelsindustrien i 1967, og som i dag er forvandlet til et moderne fællesskab for kreative og sociale initiativer, hvor 95% af de oprindelige materialer er genanvendt, for eksempel er et betondæk skåret op og vippet ned som trapper.

Læs også: Forsker: Genanvendelse af møllevinger er allerede muligt

I Aarhus viser højhuset TRÆ en ny måde at bygge i højden. Med sine 20 etager er det Danmarks højeste træbygning og hvor projektet kun har udledt en fjerdedel af den CO2, et betonhøjhus gør. Facaden er beklædt med genbrugte vindmøllevinger, bølgeplader og postkasser, hvor rust og skjolder bliver til skønhedspletter i en legende arkitektur.

Læs også: Hvad gør byggebranchen når råstoffer slipper op?

Genbrug køkkenet

Den samme tankegang kan også gøre sig gældende i mindre skala, for eksempel i forbindelse med en opdatering af køkkenet. De fleste køkkener kasseres længe inden de er blevet slidt, udelukkende af æstetiske årsager. Hvorfor ikke tænke nyt og bare give køkkenet en makeover? På udstillingen kan man opleve et køkken skabt af bjærget byggeaffald.

Læs mere om udstillingen på DACs hjemmeside samt pressemeddelelse.

Udstillingen løber fra 11. april – 10. september 2025.

Læs mere om byggematerialer og klima på iRadar.

#dansk arkitektur center (dak)
Agner Clausen