Pituffik Space Base, tidligere Thule Air Base, står over for en større renovering. Det er ikke et helt almindelig projekt, da forholdene i Nordgrønland ikke kan sammenlignes med noget andet sted i Rigsfællesskabet. Og så er bygherren, United States Army Corps of Engineers, er noget ud over det sædvanlige. Entreprenøren, det britisk baserede Serco, er specialiseret i at opføre bygninger, installationer og infrastruktur til myndigheder over store dele af kloden. Det kan dreje sig om bygninger til forsvaret, til sundhedssektoren og rumindustrien.
Thomas Kofod Bentsen, afdelingsdirektør for Aarsleffs nordatlantiske aktiviteter, fortæller hvorfor netop Aarsleff er valgt til at underentrerpenør:
”Vi har opereret i Grønland i adskillige år og kender til at bygge under de særlige forhold, der gør sig gældende nord for polarcirklen. Samtidig har vi opbygget en god relation til både Pituffik Space Base og bygherren United States Army Corps of Engineers.”
Men netop disse udfordringer synes Thomas Kofod Bentsen gør projektet særligt spændende.
”Du kan ikke sammenligne byggeri i Nordgrønland med andre steder i verden. Vi arbejder i permafrossen jord et sted, hvor vintertemperaturerne når ned omkring 40 minusgrader, og udendørs arbejde kun er muligt fra juni til september. Alt mandskab og alle materialer skal sejles og flyves op til basen. Men netop de helt særlige omstændigheder gør Grønland så enestående, og vi glæder os til opgaven,” siger han.
Alt materiale skal enten sejles eller flyves til den amerikanske base. Visse materialer, som for eksempel beton kan ikke flyves til byggepladsen. Du skal transporteres med båd. Men der kommer kun to både til basen om året. Aarsleff har derfor chartret skibe til transport af maskiner og materialer.
“Teamet skal blandt andet støbe nye fundamenter og gulve. I alt regner vi med at anvende omkring 1.500 kubikmeter beton på projektet. Men vi skal også forstærke eksisterende konstruktioner med cirka 200 tons stål – og desuden løse opgaver, der ikke normalt hører til blandt vores kernekompetencer,” siger Thomas Kofod Bentsen.
Konstruktionen skal altså gennemgå omfattende renovering, men også facaden skal udskiftes, og der er også indvendige apteringsopgaver og installationer. Dertil kommer bortskaffelse af de gamle dieseldrevne ubådsmotorer som siden 60’erne har forsynet basen med strøm.
Projektet vil kræve 30 medarbejdere på plads, når renoveringen er på sit højeste. Byggeriet ventes afsluttet i 2028.
Læs mere om projektet på Sercos hjemmeside.
IndustryRadar Danmark
Lindhagensgatan 53
112 43 Stockholm, Sverige
Kundeservice: +468 – 400 22 620
Administrerende direktør: Oscar Lundberg
Redaktionschef: Myrna Whitaker
Ejer: IndustryRadar AB(SE), et uafhængigt,
(redaktionelt uafhængigt selskab)
Organisationsnummer: 559303-9182
[email protected]
Copyright iRadar.dk – 2024