Energi CO2 udledning
2 mins read

CAPPOW - Odense først i verden med ny brintteknologi

18/09/2024, 11:21
CAPPOW - Odense først i verden med ny brintteknologi
Estechs CAPPOW-anlæg ved Vandcenter Syd. Foto: Estech
Agner Clausen Agner Clausen
Like 0

I dag indvier Estech et anlæg, der er sin første af slagsen i verden. Anlægget kombinerer CO2-fangst med Power-to-X i én og samme proces.

Teknologien kaldes CAPPOW. Processen består i at samle røggas, som så bliver spaltet i CO2, ilt og brint ved hjælp af elektrolyse. Dette sker som sagt i samme proces. Fordelen med et kombineret anlæg til hhv. CO2-fangst og brintudvinding er at det er mere omkostningseffektivt at bygge og drive end to seperate anlæg.

CAPPOW-teknologien kan anvendes stort set i hele industrien. Det vil sige for eksempel biogasanlæg, kraftvarmeværker og produktionsvirksomheder. Har man en skorsten der udsender røggasser og tilgang til grøn elektricitet, er der grundlag for at bruge teknologien. Samtidig kan den både skaleres op og ned, og således tilpasses mængden af udledninger.

“CAPPOW vil være relevant for groft sagt enhver virksomhed med en skorsten. Også fordi teknologien giver en anden businesscase end et traditionelt anlæg til CO2-fangst, idet man med vores teknologi kan konvertere røggassen til værdifulde ressourcer som eksempelvis biobrændstoffer,” forklarer administrerende direktør for Estech, Søren G. Larsen.

Det anlæg, der indvies i dag, er et nærved-fuldskala-anlæg, der befinder sig hos Vandcenter Syd i Odense. Det er samtidig Danmarks hidtil største anlæg til CO2-fangst.

Den producerede brint kan anvendes direkte som brændstof eller i industrien. Alternativt kan den viderekonverteres til for eksempel grøn ammoniak, metanol eller metan.

Den indfangede CO2 kan komprimeres i tanke og afsættes direkte til brug i kulsyreholdige drikke.

#cappow #co2-fangst #estech #odense #ptx
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0