Energi
3 mins read

Dansk papirnusseri forsinker udbygning af elnettet

26/05/2025, 10:17
Portræt af Søren Dupont Kristensen, driftsdirektør i Energinet.
Søren Dupont Kristensen, driftsdirektør i Energinet. Foto: Maria Tuxen Hedegaard

EU-kommissionen har tidligere i år peget på grøn strøm, som et led i at give den europæiske industri en konkurrencefordel i forhold til USA og Kina. For at nå dertil, er det nødvendigt at udbygge det europæiske elnet betydeligt.

Overimplementering af EU-regler

Selv om man fra politisk side er enig om dette, fungerer EUs miljøregler som et drivanker for en hurtig udbygning af nettet. Eller snarere den danske tolkning af disse regler. Det mener i hvert fald Søren Dupont Kristensen, der er driftsdirektør i Energinet:

– Det skyldes i al sin enkelthed, at vi i Danmark har overimplementeret nogle EU-regler, siger han og tillægger:

– 80 pct. af de projekter, der lige nu ligger i kø til miljøgodkendelse, vil forsvinde [fra køen], hvis man ruller overimplementeringen tilbage.

Læs også: Skrankepaverne lever i bedste velgående

Problematikken består blandt andet i, at der kræves en miljøgodkendelse at etablere et kabel, der kan overføre 150 kV strøm, mens det ikke kræves nogen ansøgning at etablere et fire centimeter tyndere kabel, der kun kan overføre 60 kV strøm. Søren Dupont Kristensen mener, at den gældende praksis er alt for rigid:

– Der er selvfølgelig forskel på de to kabler, men det er den samme gravemaskine, der skal ud at grave dem ned, og det er stort set den samme rende, der skal graves.

Læs også: Tysk energibrist åbner stort eksportpotentiale

Sagsbehandlingstiden seksdoblet

De mange godkendelser lægger et massivt pres på miljømyndighederne. Energinets tal viser, at myndighedernes sagsbehandlingstid på miljøscreeninger i gennemsnit er steget fra 119 dage i 2020 til 722 dage i 2024.

Det var netop denne forsinkelse der nær havde kostede Lars Aagaard stillingen som klimaminister. For den har skabt voldsomme forsinkelser af en lang række grønne energiprojekter.

“En no-brainer”

Thomas Aarestrup Jepsen, der er politisk direktør i interesseorganisationen Green Power Denmark, er enig med Søren Dupont Kristensen om at det ville fremskynde godkendelsesprocessen betydeligt, hvis man dropper de hårde miljøkrav for elkabler på 132 og 150 kV, og at problemet er en overimplementering af EUs miljøregler

– Det forsinker både produktionen af vedvarende energi og hele elektrificeringen af det danske samfund, siger Thomas Aarestrup Jepsen, og tilføjer:

– Det er en no-brainer. Det skal vi simpelthen have løst, og det vil være et væsentligt bidrag til at få mere fart på udvidelsen af elnettet.

Læs også: Power-to-X – meget hype ingen action

Regeringen smøler

Allerede i december 2024 belyste den nationale energikrisestab (NEKST) i en afrapportering problemet med overimplementering af miljøreglerne. Men regeringen har ikke reageret på dette.

Minister for grøn trepart, Jeppe Bruus, kommenterer den kritik regeringens manglende tiltag har vakt:

– Det er rigtigt, at NEKST-arbejdsgruppen har peget på, at der på nogle områder er en dansk overimplementering af VVM-direktivet. Regeringen er i fuld gang med at se på anbefalingerne fra arbejdsgruppen, og vi kommer også til at se på den del, der handler om overimplementering,« skriver Jeppe Bruus i en mail til Finans.

Både han og Lars Aagaard har på det seneste forsikret, at de samarbejder om at få langt mere fart på udbygningen af elnettet.

– Vi ser hele tiden på, hvordan vi kan få tingene til at glide bedre, uden at det går ud over natur og miljø, siger Jeppe Bruus.

#energi- og forsyningsministeriet #energinet #green power denmark
Agner Clausen