Ørsted skriver i disse dage historie, da de første anlæg til CO2-fangst næsten er funktionsdygtige. Fem sæt absorbere, desorbere og direkte kontaktkølere blev løftet på plads. Tre sæt er løftet på plads på Asnæsværket, to sæt på Avedøreværket.
Absorbere, desorbere og kontaktkølere udgør anlæggets hovedkomponenter. Som nævnt er de altså på plads og tilbage er blot at installere rør og indvendige installationer.
Læs også: 28 milliarder til CO2-fangst og -lagring
Ole Thomsen, Senior Vice President og chef for Ørsteds kraftværksforretning, siger:
”Ved at etablere en komplet værdikæde inden for CO2-fangst og -lagring markerer ’Ørsted Kalundborg CO2 Hub’ starten på det danske CO2-fangst- og -lagringseventyr. Jeg er derfor stolt over, at vi kan se byggeriet tage form, nu hvor hovedkomponenterne er løftet på plads. Det er en vigtig milepæl, som vi har arbejdet henimod, siden byggeriet begyndte. Absorberne, desorberne og de direkte kontaktkølere er afgørende komponenter, der sætter anlægget i stand til at opsamle og lagre CO2. Nu hvor de er på plads, har vi taget et stort skridt henimod at realisere vores projekt.”
Læs også: 450 millioner til CO2-fangst i København
Derudover har Ørsted modtaget CO2-tanke, hvor den opfangede CO2 lagres midlertidig, indtil den afskibes til opbevaring i Northern Lights’ lagringsreservoir i den norske del af Nordsøen, når ’Ørsted Kalundborg CO2 Hub’ er idriftsat. CO2’en fra Avedøreværket vil blive transporteret til Asnæs for opbevaring, og udskibningen for begge værker vil altså ske fra Asnæsværket.
’Ørsted Kalundborg CO2 Hub’, der blev tildelt en 20-årig kontrakt af Energistyrelsen i maj 2023, vil årligt kunne fange 430.000 tons biogent CO2 fra de to kraftvarmeværker. Fangst og lagring af CO2 fra de to halm- og træflisfyrede kraftværker fjerner CO2 fra atmosfæren.
’Ørsted Kalundborg CO2 Hub’ forventes at blive idriftsat i starten af 2026.
Læs også: Verdens første anlæg opsamler kontormedarbejderes CO2-udslip
Enhederne består af tre komponenter, der hver har en vigtig rolle ved CO2-fangst:
1. Direkte kontaktkøler:
Afkøler røggassen ved at sprøjte vand direkte derpå. Fjerner urenheder og reducerer temperaturen, hvilket forbedrer effektiviteten af CO2-fangstprocessen.
2. Absorber:
Fjerner CO2 fra røggassen ved at lede den gennem en væske, der kemisk binder CO2. Den CO2-rige væske sendes derefter til desorberen til videre behandling.
3. Desorber:
Opvarmer den CO2-holdige væske for at frigive CO2-gassen. Den frigivne CO2 opsamles og komprimeres til lagring eller videre brug.
Hver enhed til CO2-fangst kan opsamle 12,5 tons CO2 i timen.
IndustryRadar Danmark
Lindhagensgatan 53
112 43 Stockholm, Sverige
Kundeservice: +468 – 400 22 620
Administrerende direktør: Oscar Lundberg
Redaktionschef: Myrna Whitaker
Ejer: IndustryRadar AB(SE), et uafhængigt,
(redaktionelt uafhængigt selskab)
Organisationsnummer: 559303-9182
[email protected]
Copyright iRadar.dk – 2025