Energi
3 mins read

Software forlænger vindmøllers levetid

25/11/2024, 07:52
Vindmølle fotograferet nedefra
Billede: Energy Cluster Denmark
Agner Clausen Agner Clausen
Like 0

Erfaringer fra olie- og gasindustrien førte i 2021 en række energivirksomheder og forskere sammen om at forlænge levetiden for havvindmøller. Projektet, Reliability Based Structural Health Monitoring in Offshore Wind (STROWIND), har ført til udvikling af et nyt produkt, der kan sikre længere levetid for havvindmøller og dermed mere klimavenlig energi til markedet.

Hans Jørgen Riber, chefrådgiver i Niras, fortæller om udviklingsforløbet:

”Årelang erfaring med forlængelse af levetiden for olie- og gasplatforme fik os til at tænke på, om vi ikke kunne gøre det samme for havvindmøllerne. Derfor fik vi gennem Energy Cluster Denmark samlet alle, der kunne have interesse i den spæde idé til en åben workshop. Her tre år senere står vi med et færdigt produkt, vi kan sælge, og som kan forlænge driften af enkelte havvindmøller eller en hel vindpark med flere år.”

Hans Jørgen Riber fandt sammen med flere store aktører i vindindustrien og forskere fra Aalborg Universitet ud af, at en digital løsning kunne være vejen frem, når havvindmøllestrukturer skulle overvåges og eventuelt udbedres.

”Fra olie- og gasplatforme vidste vi, at træthed i platformens konstruktion kan udbedres fremfor at man skrotter produktionsenheden, hvis bæreevnen fx er i problemer. De erfaringer fandt vi ud af, at vi kunne konvertere til energiproduktion fra vind gennem en softwareløsning,” siger Hans Jørgen Riber.

Idéen fra workshoppen blev hurtigt til et egentligt projekt, STOWIND. Projektet fik støtte fra det europæiske program Eurostars og danske Innovationsfonden samt fra en schweisisk fond, idet en af partnerne blev virksomheden Matrisk fra Schweiz, der er specialiseret i risikoanalyser.

Projektet har udmøntet sig i et færdigt, salgbart, softwareprodukt.

”Gennem vores software kan vi se på, om havvindmøllens struktur er ved at være træt, og om der er brug for reperationer. Det kan vi så kombinere med manuelle inspektioner og parkejerens planer for den samlede levetid. På den måde får industrien et bedre indblik i, om det er muligt at forlænge havvindmøllernes levetid fremfor at pille dem ned, hvilket så også betyder, at man kan spare de penge og den klimabelasning, produktionen af nye møller repræsenterer. Ti års livstidsforlængelse kan betyde virkelig meget – også i forhold til due dilligence, hvis man vil sælge sin vindpark til en anden operatør,” siger Hans Jørgen Riber.

Projektleder i Energy Cluster Denmark glæder sig over at projektet har konkretiseret sig i et fuldt udviklet produkt, som allerede nu kan anvendes af aktører i havvindmølleindustrien.

”Den indledende dialog og workshop handlede både om at få de største udfordringer og de bedste idéer til løsninger på bordet. Vi kombinerede virksomhedernes indsigt med eksisterende forskning og artikler i levestidsforlængelse, og fik afsøgt mulighederne for at finde videre finansiering til det, der nu er et færdigt produkt. I energiklyngen er vi glade for at se, at vores forarbejde med industrien kaster konkrete og klimavenlige produkter af sig – det er i sidste ende det, vi går på arbejde for at hjælpe med,” siger Christian Munk Jensen.

Videre afslører han hemmeligheden bag projektets succes:

”Det er i samspillet med andre i branchen, at man for alvor kan kvalificere sin egen måde at gøre tingene på. Samtidig er det her, man kan sætte egne evner i spil sammen med andre, fx forskere, der kan øge den fælles innovationskraft. Vores produkt fra STROWIN er først og fremmest relevant for ejere af havvindmøller, og der gør vi allerede en forskel. Det kan også være interessant for forsikringsselskaber og andre omkring de store offshore-projekter. Mange parker er ved at være gamle – og der er også nye teknologier som flydende havvind på vej,”

#energi cluster denmark
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0