Tyskland står i en vanskelig situation med hensyn til energiforsyningssikkerheden. Vores sydlige nabo har ikke længere tilgang til russisk gas, ønsker at udfase russisk olie og brugen af kul, samtidig med at man har lukket det sidste atomkraftværk i 2022. Derfor hungrer Tyskland efter energi og grøn energiteknologi.
Læs også: Vestas hiver mega-ordre i land
Og her har Danmark en stor chance for et eksporteventyr, mener Troels Ranis, branchedirektør i DI Energi.
Tyskland er allerede Danmarks største eksportmarked for energiteknologi med en årlig eksportværdi på omkring 13 milliarder kroner. De danske energivirksomheder har et stærkt fodfæste i Tyskland med lokale salgs-, fremstillings- og serviceselskaber. Eksporten af energiteknologi til Tyskland er bredspektret, med vindkraft som det dominerende teknologiområde.
Læs også: Forsinkelser i dansk-tysk brintforbindelse skaber bekymring
– Vi værdsætter det dansk-tyske energisamarbejde højt. Det er med til at styrke udvikling, konkurrenceevne og forsyningssikkerhed i både Danmark og Tyskland. Det er en særlig glæde at se, hvordan flere tyske delstater engagerer sig direkte med Danmark i et myndighedssamarbejde om energi, hvor de henter inspiration fra Danmark til grønne løsninger, blandt andet inden for energiplanlægning, fjernvarme og energieffektivisering, siger Troels Ranis.
Læs også: Tysk forsyningssikkerhed kræver øjeblikkelig handling
Dette samarbejde er ikke blot vigtigt for forsyningssikkerheden, men også for regionens sikkerhedspolitik. Troels Ranis fortsætter:
– Vi har længe arbejdet for udbygningen af energiinfrastrukturen i Østersøen og har en tæt dialog med de tyske myndigheder og tysk erhvervsliv, lyder det fra Troels Ranis, branchedirektør i DI Energi. Vi håber og regner med, at en ny tysk regering har de samme prioriteter, da energisamarbejde er både forsynings- og sikkerhedspolitik, der bliver mere og mere presserende i Østersøen.
På brintområdet er ny rørinfrastruktur en forudsætning for samarbejdet. På dansk side er der netop opnået politisk enighed om vilkårene for etablering af brintinfrastruktur. Tysklands fortsatte politiske opbakning er meget vigtig for projektet, da det er en forudsætning for fremtidens stærke udbygning med vedvarende energi og udvikling af brintproduktion i Danmark.
Kristian Jensen, der er administrerende direktør for energisektorens erhvervsorganisation Green Power Denmark, sagde i begyndelsen af februar:
“I 2030 er den tunge tyske industri forpligtet til at bruge grøn brint i produktionen. Og for at hjælpe med det, har den tyske stat lovet omfattende økonomisk støtte. Hvis danske virksomheder skal tegne kontrakter om levering af brint til Tyskland, skal røret altså være klar til tiden.”
IndustryRadar Danmark
Lindhagensgatan 53
112 43 Stockholm, Sverige
Kundeservice: +468 – 400 22 620
Administrerende direktør: Oscar Lundberg
Redaktionschef: Myrna Whitaker
Ejer: IndustryRadar AB(SE), et uafhængigt,
(redaktionelt uafhængigt selskab)
Organisationsnummer: 559303-9182
[email protected]
Copyright iRadar.dk – 2025