Siden 2018, da det blev besluttet, at det kuldrevne Esbjergkraftværket skulle lukkes, har forsyningsselskabet DIN Forsyning i Esbjerg arbejdet på at etablere havvandsvarmepumper. Pumperne skal helt erstatte varmen fra det fossile kraftværk, der blev lukket den 31. august i år.
En havvandsvarmepumpe fungerer i princippet på samme måde som en jordvarmepumpe. Her trækker systemet varmen ud af havvandet, i stedet for undergrunden, og varmer fjernvarmevandet op, om end i noget større skala.
Verdens største
– Projektet er det største af sin art i verden og vil kunne levere op til mellem 50 og 70 megawatt, fortalte Jonas Marquardsen, der er sales and business development manager hos MAN Energy Solutions Denmark, tilbage i juni måned.
Hvert sekund pumpes der 4000 liter havvand ind varmepumpeanlægget i rør på 1,2 meter i diameter. Når havvandet sendes retur til havet – efter en tur gennem anlægget – er det blevet afkølet med tre grader i forhold til, da det kom ind. Anlægget skal drives af vindenergi.
Grund til at fejre
Og i torsdags kunne man fejre, at den første af to pumper blev idriftsat. Hermed er man kommet et vigtigt skridt videre mod målet om fossilfri energiproduktion. Når begge havvandspumper er installerede, vil de kunne forsyne alle fjernvarmekunder i Esbjerg og Varde.
Begejstringen er tydelig hos Helle Damm-Henrichsen, som er direktør i DIN Forsyning:
”Det er selvfølgelig en milepæl, som vi har set frem til længe. Nu får alle vores kunder i Varde og Esbjerg fjernvarme fra Vesterhavet. Det er en banebrydende begivenhed for DIN Forsyning, men også for klimaet. Og selvom vi befinder os i det vestjyske, tør jeg godt kalde det en verdenspremiere: Verdens hidtil største CO2-baserede havvandsvarmepumpe er i drift”.
De enorme pumper er leveret af MAN Energy Solutions. Også her glæder man sig over et succesfuldt projekt og man håber at andre byer vil gå i Esbjergs fodspor.
Læs også: Ørsted lukker sit sidste kulfyrede kraftvarmeværk
Patrik Meli, som er direktør for MAN Energy Solutions Switzerland, udtaler:
”Jeg er meget stolt over, at vores store havvandsvarmepumpe nu leverer klimaneutral varme til indbyggerne i Esbjerg og Varde. Som pioner-by demonstrerer Esbjerg, hvordan byernes varmesystemer kan omformes ved at udnytte vedvarende energikilder. Anvendelsen af innovative varmepumper i industriel skala til at levere bæredygtig opvarmning er ikke kun en teknologisk bedrift, men også en model for andre byer verden over, der er i gang med at omstille sig til grønnere energisystemer.”
De to havvandsvarmepumper er en del af det samlede Fremtidens Fjernvarme, som udover overskudsvarme fra affaldsforbrændingen, Energnist, består af en elkedel, en akkumulatortank, en flis-kedel og et topmoderne distributionscenter. Med tiden vil udnyttelse af spildvarme fra industrien blive føjet til energimikset.
Store emissionsgevinster
Det årlige forbrug af kul på Esbjergværket har ligget på ca. 500.000 tons, hvilket svarer til en CO2-udledning på ca. 1,2 mio. tons (eller den årlige udledning fra ca. 600.000 biler i EU, der kører på fossile brændstoffer). Lukningen af Esbjergværket er det sidste store skridt på Ørsteds rejse mod at opnå en grøn andel af energiproduktionen på 99 % i 2025.
Aalborg følger trop
I Aalborg bygges der endnu et havvandsvarmepumpeanlæg, der skal stå færdigt i 2028. Det vil kunne forsyne en tredjedel af byens varmebehov og skal erstatte den kulbaserede del af fjernvarme fra Nordjyllandsværket.
Se en video om hvordan anlægget fungerer på TVS.
IndustryRadar Danmark
Lindhagensgatan 53
112 43 Stockholm, Sverige
Kundeservice: +468 – 400 22 620
Administrerende direktør: Oscar Lundberg
Redaktionschef: Myrna Whitaker
Ejer: IndustryRadar AB(SE), et uafhængigt,
(redaktionelt uafhængigt selskab)
Organisationsnummer: 559303-9182
[email protected]
Copyright iRadar.dk – 2025