Der er lange udsigter til, at den jyske brintbackbone er færdigetableret. Nu er der imidlertid kommet godt nyt for den sydlige del at brintrørsystemet, idet et bredt flertal i Folketinget har indgået en aftale om at etablere den første del af den danske brintinfrastruktur på strækningen mellem Esbjerg og den tyske grænse. Regeringen mener, at brintudvindingsprojektet i Esbjerg er det mest lovende. I forhold til de oprindelige planer er kravene til energiselskaberne blevet lempet, og der loves statsstøtte på milliarder af kroner.
Tysk efterspørgsel driver på
Og noget som specielt glæder brintbranchen, er at rørene til Tyskland er planlagt til at være idriftsatte allerede i 2030. Interesseorganisationen Brintbranchens direktør, Tejs Laustsen Jensen, mener at timingen er perfekt:
”2030 repræsenterer en skillelinje i Europa, for der er specifikke mål om anvendelse af grøn brint, der skal være opfyldt i bland andet industri og transport i hele EU. At der nu er en plan for idriftsættelse i 2030, betyder, at danske brintproducenter nu kan indgå aftaler om levering af grøn brint til bl.a. tyske kunder. Det er særdeles vigtigt, og derfor er det også godt, at regeringen tager en række nye skridt, til at processen kan gå hurtigere. Det gælder ikke mindst planerne om at etableringen sker via en anlægslov. Det er et godt og helt nødvendigt skridt.”
Læs også: Tysk forsyningssikkerhed kræver øjeblikkelig handling
Kristian Jensen, der er administrerende direktør for energisektorens erhvervsorganisation Green Power Denmark, deler dette synspunkt:
“I 2030 er den tunge tyske industri forpligtet til at bruge grøn brint i produktionen. Og for at hjælpe med det, har den tyske stat lovet omfattende økonomisk støtte. Hvis danske virksomheder skal tegne kontrakter om levering af brint til Tyskland, skal røret altså være klar til tiden.”
Læs også: Forsinkelser i dansk-tysk brintforbindelse skaber bekymring
For Ministeriet for Klima, Energi og Forsyning har det været afgørende, at man har fået bekræftelse fra den tyske industri om behovet for brint. Ministeriet skriver i en pressemeddelelse:
“For at indgå aftaler om eksport af brint til tyske aftagere hurtigst muligt ønsker aftalepartierne at forsøge at nå, at røret er klart til brint i 2030. Her har Blandt andet den tyske stålindustri meldt om en efterspørgsel af brint. Bygherren Energinet har derfor lagt en stram tidsplan. Aftalepartierne vil sikre rammerne om projektet gennem vedtagelse af først en projekteringslov og senere en anlægslov. Energinet har allerede igangsat dialog med lodsejere og vil inddrage lokalsamfund og berørte parter.”
Begejstring for politisk opbakning
Tejs Lausten Jensen er begejstret for regeringens og folketingets opbakning:
”Det er en god og vigtig dag. For den grønne omstilling og for branchen, men også for Danmark som helhed. For det er en vigtig strategisk beslutning, der vil have positive konsekvenser mange år ud i fremtiden. Derfor vil jeg også gerne takke Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten, Radikale Venstre, Alternativet, og regeringen for den brede opbakning til aftalen. Det giver stabilitet og ro i det arbejde, som vi i branchen nu skal i gang med. Vi vil gerne kvittere for det klare politiske signal,” siger direktør i Brintbranchen”
Infrastrukturen skal udbygges yderligere
De to direktører er også enige i, at der nu ikke skal hviles på laurbærrene, men at resten af backbonen bliver anlagt, og at andre dele af brintinfrastrukturen realiseres.
Læs også: Regeringen støtter at Energinet går videre med brintinfrastruktur
”Vi kommer meget langt med dagens aftale. Samtidig skal vi så også videre med de andre vigtige projekter i Jylland, og f.eks. i Fredericia og langs vestkysten, inklusiv at muliggøre grøn storskala energilagring, og derfor har vi brug for at der så hurtigt som muligt skabes vished omkring de næste faser af etableringsprocessen,” siger Tejs Laustsen Jensen.
“Nu skal vi sikre, at vi også får anden del af røret videre op langs den jyske vestkyst. Det er afgørende, at større områder af Jylland får mulighed for at føde ind til brintrøret. Det glæder mig, at partierne er enige om at gå videre med de næste etaper,” tillægger Kristian Jensen.
Ingen guldregn over den danske stat
Det oprindelige projekt var prissat til cirka 15 milliarder kroner, men ved at afkorte røret bliver projektet væsentligt billigere. En yderligere udbygning kan komme i spil inden 2030, men vil først blive opført efter, siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard. I pressemeddelelsen står der omkring pris og og de nye enklere krav til entreprenøren og brintproducenter:
Læs også: Danske og hollandske virksomheder indgår brintaftale
“Som et rygstød til den danske brintproduktion kommer staten nu med et lån på 7,4 mia. kr. og en driftsstøtte på op til 8,3 mia. kroner til etableringen af brintrør fra Esbjerg og til grænsen. Også bookingkravet sænkes, så producenterne nu skal binde sig for transport af minimum 0,5 GW brint i røret.”
Ministeren mener ikke, at man skal sætte næsen op efter, at etableringen af rørene bliver en god forretning for staten:
“Vi lægger fra land med et behov for statsstøtte, så i starten er det ikke rentabelt, men det kommer an på, hvor mange brugere der bliver fremadrettet. Så det kommer an på, hvor stor brintproduktionen bliver fremadrettet. Det kan godt vise sig, at det snævert set for rørets del ikke bliver nogen økonomisk gevinst. Men så er håbet de arbejdspladser, der tilknytter sig til brintindustrien,” siger Lars Aagaard.
IndustryRadar Danmark
Lindhagensgatan 53
112 43 Stockholm, Sverige
Kundeservice: +468 – 400 22 620
Administrerende direktør: Oscar Lundberg
Redaktionschef: Myrna Whitaker
Ejer: IndustryRadar AB(SE), et uafhængigt,
(redaktionelt uafhængigt selskab)
Organisationsnummer: 559303-9182
[email protected]
Copyright iRadar.dk – 2025