Ambitionerne er tårnhøje, men resultaterne er til at overskue. Power-to-X har fået meget opmærksomhed, men investorerne har ikke tillid til, at milliardinvesteringer i udvikling i brintteknologi og -infrastruktur kan give den ønskede afkast. Derfor snegler udviklingen af nye projekter afsted, hvis de overhovedet rører sig ud af stedet. De fleste projekter kuldsejler på grund af manglende finansiering. Hvis ikke staten gør noget for at drive udviklingen frem, vil man ikke kunne opskalere produktionen til et niveau, hvor det bliver rentabelt. Det er den konklusion et forskerteam fra Københavns Universitet kommer til.
På verdensplan udgør de projekter, hvor der er truffet endelig investeringsbeslutning – det vil sige, at man enten har investeret eller er i gang med at bygge – kun 4% af den bebudede brintproduktion i 2030, siger forskerne i en pressemeddelelse.
Samfundsforskerne Oliver Bugge Hunt og Joachim Peter Tilsted fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi har i et studie undersøgt, hvorfor pengene udebliver. Resultatet er entydigt:
”Vi har undret os over, hvorfor ingen investerer i en branche, der er så megahypet, og som alle taler om. Det er samtidig bekymrende, at noget, som ville kunne accelerere den grønne omstilling, har så svært ved at komme i gang. Men det, vores studie viser, er, at grøn brint simpelthen anses som en dårlig investering,” siger Oliver Bugge Hunt.
Samlet set konkluderer studiet, at der blandt investorer og energiudviklere hersker den vurdering, at risiciene ved brintprojekterne samlet set er for store målt op mod forventningerne til afkastet.
”Investorerne opererer på almindelige markedskapitalistiske præmisser, hvor de gerne vil investere deres kapital i noget, de tror på vil give et fornuftigt afkast. Og i dag giver brintprojekterne dem ikke sikkerhed for det. Derfor skyder de ikke penge i dem,” tillægger Joachim Peter Tilsted.
Læs også: Forsinkelser i dansk-tysk brintforbindelse skaber bekymring
Forskerne peger på de mange flaskehalse, som hæmmer investeringer af Power-to-X teknologien:
”Investeringerne er betinget af kravene til miljøgodkendelse, til sikkerhed, og til hvornår du må klassificere dit produkt som grøn brint. Og så er der infrastrukturen. Hvornår kommer der rørledninger, så man kan transportere brinten? Hvad kommer det til at koste at bruge dem? De spørgsmål er uafklarede og forskyder sig hele tiden,” siger Oliver Bugge Hunt.
Som eksempel meddelte den danske regering i oktober, at den planlagte brintrørledning til Tyskland nu tidligst etableres 2031, hvor det før hed 2028.
”Alle disse slags usikkerheder og manglende svar stiller udviklerne dårligt, når de skal forhandle kontrakter om timelines og leverancer med aftagere. Som det er i dag er olie og gas en mere attraktiv investering, fordi det er et langt mere konsolideret marked, hvor risiciene er stabiliserede og afkastet er større,” siger Joachim Peter Tilsted.
Læs om CAPPOW teknologien, som faktisk er blevet implementeret i Odense.
IndustryRadar Danmark
Lindhagensgatan 53
112 43 Stockholm, Sverige
Kundeservice: +468 – 400 22 620
Administrerende direktør: Oscar Lundberg
Redaktionschef: Myrna Whitaker
Ejer: IndustryRadar AB(SE), et uafhængigt,
(redaktionelt uafhængigt selskab)
Organisationsnummer: 559303-9182
[email protected]
Copyright iRadar.dk – 2025