Infrastruktur
4 mins read

Regeringen kan måske redde strandet havvindprojekt

9/12/2024, 11:48
Vindmølle fotograferet nedefra
Billede: Energy Cluster Denmark
Agner Clausen Agner Clausen
Like 0

I torsdags afslørede den manglende interesse for udbuddet af en enorm koncession af havbund til etablering af vindmølleparker i Nordsøen, en svaghed i regeringens strategi og analyse af dagens marked. Men måske er der en mulig løsning, regeringen kan gribe til for at redde projektet.

I en skuffe hos Energistyrelsen ligger der nemlig en lang række ansøgninger fra en stribe selskaber, som tilsammen har ansøgt om at opføre havvind nok til at kunne forsyne op til mange millioner husstande med grøn strøm. 

Det har selskaberne gjort via åben dør-ordning, som regeringen lukkede ned tidligere i år.

– Men nu er man havnet i en situation, hvor det vil være oplagt at finde ansøgningerne frem igen, hvis man ønsker havvindstrøm, siger Bent Ole Gram Mortensen, professor i energi- og miljøret ved Syddansk Universitet.

– Ansøgningerne ligger i skuffen, og der kan man sagtens komme frem til, at man kan give dem en tilladelse, hvis det altså er det, man ønsker, lyder det videre fra Bent Ole Gram Mortensen.

– Hvis det i øjeblikket er for besværligt at få etableret projekter gennem udbud uden statsstøtte, skulle vi så ikke forsøge at hente noget havvind ind gennem åben dør-ordningen? Altså tage de mest attraktive projekter, få dem forhandlet på plads og give dem en tilladelse? – foreslår han.

Koncessionen var tydeligvis ikke så interessant, som regeringen havde troet. Denne forestilling bundet op på havvindudbuddet Thor fra 2021, hvor flere selskaber var villige til at betale 2,8 mia. kr. for at opføre havvindparken. Men markedssituationen har tydeligvis ændret sig siden da, og en del spillere mener ikke at projektet længere er underlagt EUs statsstøtteregler.

Den grønne energiudvikler Wind Estate er et af syv selskaber, som i øjeblikket sidder med et eller flere åben dør-projekter. Her mener topchef Ane Mette Lysbech-Kleis, at tiden er kommet for at se hvad der findes i skuffe:

– Når man har noget liggende i skuffen, som kan bringe den grønne strøm ind, som et udbud med store havvindarealer ikke har formået, så mener jeg, at man er forpligtet til at kigge på det, siger hun.

– Kernen i hele problematikken er jo, at markedet udvikler sig. Havvind er ikke et statisk marked. Grundlaget, for at vores ansøgninger blev afvist, var, at man så en villighed til at betale for havbunden.

Risikoen ved åben dør-projekterne ervmindre, da de dels er mindre i størrelse, dels ikke er omfattet af udbudsbetingelserne om bødestraf og statsligt ejerskab. Overordnet set er der en fleksibilitet i projekterne, som kan gøre dem mere rentable, lyder det fra Ane Mette Lysbech-Kleis.

– Men af hensyn til nationens energiforsyningsmæssige interesser bør Energistyrelsen overveje om det at ”nøjes” med en del af udbygningen som åben dør, ikke er det bedste i den nuværende situation, tillægger Bent Ole Gram Mortensen.

Åben dør-ordningen

  • Åben dør-ordningen er en måde at opføre havvind på som alternativ til de klassiske statslige udbud. Havvind gennem åben dør-ordningen er altid uden statsstøtte.
  • Ordningen var indtil for nylig en sparsom succes, hvor der blot er blevet opført seks parker siden etableringen af ordningen i 1999.
  • I 2022 modtog Energistyrelsen dog pludselig et væld af ansøgninger, da havvind ikke længere nødvendigvis behøvede statsstøtte. I alt blev der indsendt 33 ansøgninger. Visse af ansøgningerne overlappede dog, hvorefter den senest ankomne blev afvist efter et først til mølle-princip.
  • Den 6. februar 2023 meldte klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) så ud, at ordningen blev sat i bero, da den kunne være i strid med EU-lovgivning. Efterfølgende vedtog regeringen den 7. juni en ny havplan.
  • I alt fik mere end 20 projekter oprindeligt afslag med begrundelse i havplanen. Langt størstedelen af selskaberne valgte efterfølgende at klage over afgørelserne til Energiklagenævnet, hvorefter de i maj 2024 fik medhold i deres klager.
  • I november 2024 fik de 20 projekter efter fornyet sagsbehandling hos Energistyrelsen igen tilsendt afslag. Denne gang med begrundelse i, at der på baggrund af Thor havvindudbud i 2021 er tale om ulovlig statsstøtte, da den danske havbund har en monetær værdi for havvindudviklere. Der er tale om udkast til afgørelser, hvilket vil sige, at selskaberne har en to ugers høringsfrist, før afgørelserne er formelle. Flere selskaber har udbedt sig en forlænget høringsfrist til ind i December.

#energistyrelsen #thor havindmøllepark
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0