Påkørsel af dyr som bevæger sig på jernbanelegemet er et stort problem i vores nabolande, Norge og Sverige. Afstandene er store og dyrebestanden er i visse områder tæt. Den klassiske metode med vildthegne er dyr, og den hindrer desuden dyrenes bevægelighed.
Det norske Bane NOR arbejder derfor med nye tiltag til at nedbringe antallet af påkørsler af dyr.
– Vi har sat mange vildthegn op de seneste år, men det er ikke muligt at indhegne hele jernbanelinjen. Vi håber derfor, at denne nye teknologi kan hjælpe os. Resultaterne ser meget lovende ud indtil videre, siger Remmen.
Nu har Bane NOR sammen med forskere fra Ruralis og NIBIO monteret lydudstyr på tre tog, der kører på Nordlandsbanen. Lydene skal skræmme vildtet væk fra jernbanesporet, før toget kommer.
– Vi tester, hvordan dyrene reagerer på de forskellige lyde. Målet er at finde de bedste lyde, der får dyret til at reagere hurtigt og flygte væk fra jernbanesporet, fortæller Aina Winsvold, forsker i Ruralis.
De lyde, der testes, er både naturlige lyde som ulvehyl, gøen og menneskestemmer og mere kunstige lyde som sirene og trykluft. Teknologien virker sådan, at lokomotivførerne trykker på en knap, når de ser vildt på eller ved jernbanelinjen. Så afspiller en forstærker en af de otte skræmmelyde i 10 sekunder. Dyrenes reaktion bliver filmet og analyseret af forskerne.
Tidligere forskning har vist, at dyt fra togene har lille effekt. Dyrene opfatter ikke, hvor dyttet kommer fra, og de har kort tid til at reagere på truslen. Naturlige skræmmelyde som menneskestemmer har vist sig at virke bedre til at få dyrene til at flytte sig væk.
– Den seneste tid har vi arbejdet meget på at finde det rigtige udstyr og den rigtige metode til at få fastgjort udstyret på togene. Udstyret skal kunne tåle høj fart og luftmodstand, og lyden skal sprede sig godt. Vi endte derfor med en højttaler, der også bruges af militæret, fortæller Winsvold.
Næste skridt er at montere udstyret på flere tog, så forskerne får adgang til endnu flere data.
– Påkørsler af dyr er et stort samfundsproblem, og vi håber på en øget satsning fremover, så vi kan finde effektive og rimelige metoder til at nedbringe antallet af påkørsler af dyr. Vi har brug for at teste udstyret og lydene på forskellige togtyper, der har forskellige hastigheder og støjniveauer. Så kan vi finde ud af, om disse forhold kan påvirke lyden og dyrenes adfærd, siger Winsvold.
Forskerne ønsker også at se på løsninger til automatisk genkendelse af vildt, så skræmmelyden kan afspilles automatisk.
– Så kan vi spare værdifulde sekunder, der kan redde mange dyreliv. Med automatisk genkendelse kan vi også få afspillet en lyd, der er tilpasset netop det dyr, der står på jernbanelinjen, om det er elg, rensdyr eller hjort. For at få dette til at lykkes, har vi brug for en øget satsning i hele jernbanesektoren, siger Winsvold.
IndustryRadar Danmark
Lindhagensgatan 53
112 43 Stockholm, Sverige
Kundeservice: +468 – 400 22 620
Administrerende direktør: Oscar Lundberg
Redaktionschef: Myrna Whitaker
Ejer: IndustryRadar AB(SE), et uafhængigt,
(redaktionelt uafhængigt selskab)
Organisationsnummer: 559303-9182
[email protected]
Copyright iRadar.dk – 2025